een hollander ontdekt vlaanderen

(godfried bomans)

Comp.Marius maakt een radio-uitzending van het boek en de tv-uitzending uit 1971.
Een ontdekkingstocht per caravan door Vlaanderen die de (on)waarheden in het boek over onze rijke taal, lelijke ruimtelijke ordening, politieke spanningen en agrarische restanten in onze volksaard onderuit haalt of bevestigt.

Première: 2013, De Warande, Turnhout (BE)

De tekst

De Nederlandse auteur en journalist Godfried Bomans (1913-1971) maakte in 1971 in opdracht van de toenmalige VRT een rondreis doorheen Vlaanderen, met als opdracht een portret te schetsen van de identiteit van de Vlamingen. Hij sprak met ministers, professoren, schrijvers, studenten en (andere) protesterende jongeren en had het over de Vlaamse geschiedenis, de volksaard, de lelijke ruimtelijke ordening, de spanningen met de Walen en niet in de laatste plaats over dat ‘sappige’ Vlaamse taaltje. Van de tv-uitzending verscheen hetzelfde jaar ook een boek, dat ook de geschrapte passages waarin gastheer en interviewer iets riskeerden, bevatte.Door de naïeve brutaliteit van een Hollander als Bomans en ongetwijfeld ook door de afstand in de tijd – we lezen het boek 40 jaar later - wordt de hele Vlaamse ‘ontvoogding’ weggehaald uit de hoek waar politieke partijen het gaandeweg gerecupereerd hebben voor electorale doeleinden. Het portret is in de eerste plaats een afspiegeling van de spanningen en vooroordelen, en een zoektocht naar de identiteit van een bevolkingsgroep die samen een taal en een geschiedenis deelt.

Mise-en-scène

Comp.Marius maakte in 2011 op basis van de tv-uitzending en boekpublicatie, een eerste proefstuk in haar reeks ‘Zomerbibliotheek-werkstukken’. Vanuit een caravan werd een live radio-uitzending gemaakt waarbij interviews uit het boek geciteerd werden, maar evengoed dezelfde vragen van 40 jaar geleden opnieuw gesteld werden aan oud-geïnterviewden én elkaar. Dit werkstuk wordt nu verder uitgewerkt; de caravan van Comp.Marius trekt rond door Vlaanderen, de lokale radio’s zenden uit, de theaters bieden een plaatsje aan in hun cafetaria, bib of inkomhal. U kan kiezen of u enkel luistert van op afstand of het schouwspel van dichtbij gadeslaat.Een locatieproject/radio-uitzending van Comp.Marius, vanuit een caravan op de parkings van CC’s of een naburig plein, te horen op de lokale radio en door de boxen van uw theater.

video
foto

Medewerkers

Bewerking, spel, dj-set: Waas Gramser, Bert Haelvoet, Koen Roggen, Kyoko Scholiers, Kris Van Trier
Kostuums: Thijsje Strypens
Productie: Comp.Marius

Pers

Kalender

ma2013

feb2013