nieuwe mémoires uit de rijpingsjaren

(gombrowicz / charms)

Vertaling en bewerking van het gelijknamige (jeugd)verhaal van Witold Gombrowicz, aangevuld met fragmenten uit zijn dagboeken en korte vertelsels van de Daniil Charms.

De voorstelling werd in augustus 2011, als werkstuk in de Zomerbibliotheek van Comp.Marius, eenmalig gespeeld. Beelden daarvan vindt u bij 'video'.

De tekst

Het werk van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz (1904-1969) is van grote invloed op werk en leven van Waas Gramser. De kennismaking met Gombrowicz' werk vond plaats op de toneelschool, met 'Yvonne, prinses van Bourgondië', eindexamen in 1989. Later las Gramser zijn kortverhalen, in 1991 zijn 'Dagboek', en vervolgens alles wat van hem gepubliceerd werd, ook niet in het Nederlands vertaald werk. Er volgden ontmoetingen en correspondentie met zijn weduwe, Rita Gombrowicz in Parijs.

In de voorbereiding van het opnieuw spelen van de monoloog, in februari van dit jaar, las Gramser Gombrowicz' 'Dagboek' voor de vijfde keer (!). In het vet noteerde zij alle passages tegen de critici. Ze zijn gewaarschuwd, haha! Waar is het platform om de degen te trekken tegen hen? "Telkens springen ze als een 8-jarige die ruzie heeft met zijn oudere broer die hem afranselt tevoorschijn vanachter een bosje en hanteren de 'koekkoek-tactiek'. Ze roepen: idioten!, en verstoppen zich terug."

Gombrowicz is - volgens Gramser - mateloos amusant daar waar hij provoceert (wat een moed! wat een luciditeit!); hij ontroert tot tranen toe, daar waar hij schrijft over de eenzaamheid die gepaard gaat met zijn hardnekkige strijd tot zelfverwezenlijking. Een eenzaamheid die zwaarder weegt naarmate hij ouder wordt.

In het kader van de 20-jarige samenwerking tussen Gramser en Kris Van Trier (1991-2011), wilde Waas Gramser graag deze voorstelling uit 1998 hernemen, hem opnieuw onder ogen nemen, de dagboeken terug lezen, te weten komen welke passages aan betekenis verloren hebben, welke aan betekenis gewonnen (misschien wel een nieuwe tekst schrijven, dus). Ook al speelt 'Mémoires uit de rijpingsjaren' in het kader van deze 20-jarige samenwerking, er is verder niks dit jaar dat hier expliciet naar verwijst, en zij staat ook alleen op het toneel, haha! Het is misschien de titel, die de belangrijkste reden is om uitgerekend deze voorstelling in dit jubileumjaar te vieren.

video
foto

Medewerkers

Bewerking en spel: Waas Gramser
Met de medewerking van: Kris Van Trier, Koen Roggen, Koen Schetske, Thijsje Strypens
Productie: Comp.Marius

Kalender

aug2011