shylock

(jan decorte)

‘Een pond vlees te snijden uit het eigen lichaam en drie kistjes van goud, zilver en lood.’
Deze merkwaardige elementen worden het vertrekpunt van 'Shylock', een nieuwe theatertekst van Jan Decorte.

Première: 7 november 2013, Kaaitheater, Brussel (BE).

Comp.Marius en Jan Decorte: een kleine Shakespeareliga die niet aan haar proefstuk toe is. Samen maakten zij eerder 'Wintervögelchen' (naar 'The Winter’s Tale') en 'Niks of niks' (naar 'Much Ado About Nothing')

De tekst

Inspiratiebron is ‘The merchant of Venice’. Daarin vertelt Shakespeare het verhaal van de adellijke, maar arme Bassanio die verliefd is op de mooie, rijke Portia. Om indruk op haar te maken vraagt hij geld aan zijn vriend Antonio. Antonio’s kapitaal staat uit op zee, dus leent deze bij de joodse woekeraar Shylock. En Shylock neemt een wel heel bijzondere clausule op in de overeenkomst: wanneer Antonio de lening niet tijdig terugbetaalt, moet hij een pond vlees uit zijn eigen lichaam snijden, en wel rond het hart.
Bassanio is niet de enige die dingt naar de hand van Portia. Haar overleden vader heeft drie kistjes gemaakt, van goud, zilver en lood. Wie het juiste kistje kiest, krijgt zijn dochter…Met 'Shylock' schrijft Jan Decorte een messcherpe theatertekst over vooroordelen en menselijkheid, over macht en liefde. Dit gebeurt op de kruising van frêle poëzie en pure rock-‘n-roll.

Medewerkers

Tekst & regie: Jan Decorte
Spel: Jan Decorte, Sigrid Vinks, Waas Gramser, Kris Van Trier, Herwig Ilegems
Decor: Jan Decorte, Johan Daenen
Kostuums: Jan Decorte, Sigrid Vinks, Sofie D’Hoore
Licht: Jan Decorte, Luc Schaltin
Productie: Jan Decorte/Bloet, Comp.Marius & Kaaitheater

Pers

Kalender

feb2014

jan2014

dec2013

nov2013