zomerbibliotheek over de kindertijd

Bibliotheek in openlucht: leesboeken, luisterkasten en dagelijkse voorleessessies onder leiding van Comp.Marius.

Sinds de 4de editie is de collectie er één over de kindertijd: voor de allerkleinsten die hem volop beleven en voor de volwassenen die er naar op zoek zijn.

Architectuur en concept

Enerzijds geïnspireerd door een bestaande houten, halfronde tribune waarmee reeds tien jaar in openlucht wordt gespeeld, en anderzijds vanuit een grote liefde voor boeken en haar lezers, bouwde Comp.Marius een bibliotheek in openlucht (zie ‘over marius/mobiele constructies’). Deze bibliotheek huisvest - in tegenstelling tot een openbare bibliotheek - een persoonlijke collectie en catalogiseert deze volgens een al even eigenzinnig systeem. De bibliotheek is opgevat als ‘leeskabinet’ waarbij de boeken enkel ter plekke te raadplegen en te lezen zijn op een comfortabele, gekromde tribune die voorzien is van ruggensteunen en tafelbladen en plaats biedt aan een 60-tal lezers.


- 2013 vernieuwde editie -

Drie zomers lang (2010, 2011, 2012) stelde Comp.Marius de boekencollectie van de imaginaire Walter Verbeeck ten toon. Walter was de eerste bezoeker van Zomer van Antwerpen en een fervent boekenverzamelaar die op een dag besloot de wijde wereld in te trekken. Comp.Marius mocht tijdens Walters afwezigheid diens uitgebreide boekencollectie over kunst, natuur en zomer openstellen voor het publiek, bouwde speciaal daarvoor een openluchtbibliotheek, en catalogiseerde de boeken volgens de tijd die je nodig hebt om het werk(je) te lezen. Na drie jaar had Comp.Marius nood aan een ander verhaal en een nieuwe collectie, en zo kwam Walter na een lange reis terug thuis, ernaar verlangend om zijn geliefde boeken terug in zijn vertrouwde huis te zien staan. Maar de kinderboeken van Walter mocht Comp.Marius houden.

Deze boeken werden het vertrekpunt voor een collectie over de kindertijd: voor de allerkleinsten die hem volop beleven en voor de volwassen die er naar op zoek zijn. De bezoeker vindt er van zonsop- tot zonsonderang kinder- en prentenboeken om te lezen en kan er op gezette tijden ook voorgelezen worden. Tegelijk wordt er een project opgestart: verhalen van kinderen worden genoteerd en vervolgens door andere kinderen van tekeningen voorzien. Deze worden gebundeld in een boekuitgave. Naast de boeken voor en door kinderen, is er een ‘bovencollectie’: wereldliteratuur waarin schrijvers naar het kind kijken, naar de mens in bloei, de heilige jeugd, à la recherche du temps perdu.-


-2016-

In de zomer 2016 werd de Zomerbibliotheek met een nieuw rondreizend project geopend: ‘De Brievenbus van de Kindertijd’. Met dit project ging Comp. Marius op zoek naar herinneringen van mensen over kinderboeken die ooit belangrijk voor hen geweest zijn. Daarvoor zijn er drie brievenbussen de hele zomer op wisselende plekken in de stad op bezoek geweest om briefverhalen te verzamelen en zo veel mogelijk verschillende mensen aan te spreken.

video
foto

Medewerkers

Concept: Comp. Marius
Collectie ism Kirsten Roosendaal
Constructie ism Koen Schetske
Coproductie: Zomer van Antwerpen 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Opgesteld te Zomer van Antwerpen (B) en Terschelling (NL)

Pers

Kalender

aug2016

juli2016

juni2016

aug2015

juli2015