marius mobiel

Bouw: 2013


Ontwerp: H&H-architecten ism Comp.Marius
Uitvoering: Comp.Marius, Van Doorn container depot, Fen Van Trier
Productie: Comp.Marius
Financiering: Comp.Marius i.s.m. de stad Antwerpen
In residentie te: Middelheim Museum

Het Antwerpse gezelschap Comp.Marius noemt zichzelf ‘toneelspelers sinds 1991, gespecialiseerd in openluchtvoorstellingen’.

Met de bouw van een mobiele containerconstructie wil het gezelschap deze openluchtwerking, die mede haar artistieke identiteit bepaalt, doortrekken in de ganse werking en openstellen voor het publiek.

De constructie bestaat uit 3 omgebouwde, op elkaar gestapelde containers die kantoor, lees- en vertaalruimte en magazijn huisvesten. Zij voorziet ook in een kleine halfronde houten tribune die de bezoeker plaats biedt en een zicht op het geheel. Deze tribune doet ook dienst bij kleine voorstellingen, lezingen, het openlucht ‘leeskabinet’ van Comp.Marius etc...

Comp.Marius wil voor de staanplaats van haar mobiele werkplek telkens op zoek gaan naar een tijdelijke ‘gastheer’, en dit voor een periode tussen 3 maanden en 3 jaar. De eerste gastheer wordt het Antwerpse openluchtmuseum Middelheim. Met de keuze van een museum en de publieke ruimte wil Comp.Marius enerzijds de artistieke meerwaarde van haar mobiele werkplek benadrukken en anderzijds een meerwaarde voor de bezoeker ervan bieden. Het gezelschap heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden: de ontvangst van en de relatie tot het publiek is één van de kenmerken waarvoor zij tot over de landsgrenzen gewaardeerd wordt.

Deze containerconstructie ziet Comp.Marius als een eerste fase. Atelier, decor- en kostuumstock, twee andere constructies en een vrachtwagen worden voorlopig elders ondergebracht.