Stelling

Bouw: 2018

Stelling is een steigerconstructie waarop het publiek wordt uitgenodigd een luisterspel te beluisteren via een individuele veiligheidshelm met ingebouwde hoofdtelefoon.

Bouw: winter 2018, Antwerpen | Waas Gramser (concept), Peter Haverhals (ontwerp), Martin Baarda (realisatie), Dago Sondervan (geluid)
Luisterspel (creatie 2013 ): Koen Roggen (opname & montage), Schwardzwaldklinik (muziek), Kris Van Trier, Kurt Van Eeghem (stemmen), Waas Gramser ( scénario & regie)

Alles wat extreem is komt zeer moeilijk tot stand. Het is veel gemakkelijker om dingen van middelmaat te maken.

Concept

Stelling is een steigerconstructie waarop het publiek wordt uitgenodigd een luisterspel te beluisteren via een individuele veiligheidshelm met ingebouwde hoofdtelefoon.

‘Een man verliet een keer zijn huis’ is een luisterspel van 15 minuten, op basis van teksten van de Russische dissidente schrijver Daniil Charms (1905-1942). Het is een assemblage van: 'Vallende vrouwen', 'Optisch bedrog', 'Hoe een man uiteen viel', 'Autobiografisch materiaal' en 'Een man verliet een keer zijn huis'. Het luisterspel is te beluisteren via deze link: https://vimeo.com/compmarius/eenmanverlieteenkeerz...

Charms bekijkt de wereld vanuit een ander perspectief. Atypisch en tegendraads. Met een muzikaal luisterspel in je helm maak je een auditieve trip naar eenzame hoogten in het universum van Charms.

In ‘Een man verliet een keer zijn huis’ is het inhoudelijke statement als ‘stelling’: 'Alles wat extreem is, komt zeer moeilijk tot stand. Het is veel gemakkelijker om dingen van middelmaat te maken'.

Letterlijk op de stelling presenteert Comp.Marius dit statement in de publieke ruimte aan de bezoeker. Er is geen ‘live’ onthaal van de luisteraars, al kan dit op bijzondere dagen als verrassing wel gebeuren.

Luisterspel

Teksten: Daniil Charms

Concept, scenario en eindredactie: Waas Gramser

Vertaling: Waas Gramser, Kris Van Trier

Opname, montage, mixage: Koen Roggen

Muziek: Swardzwaldklinik

Stemmen: Kris Van Trier, Kurt Van Eeghem

Installatie

Bouw winter 2018, Antwerpen

Concept: Waas Gramser

Ontwerp: Peter Haverhals

Realisatie: Martin Baarda

Geluid: Dago Sondervan

Productie: Comp.Marius