Een man verliet een keer zijn huis

Daniil Charms

'Een man verliet een keer zijn huis' is de eerste van een reeks korte luistercycli van telkens 15 minuten, op basis van teksten van de Russische dissidente schrijver Daniil Charms (1905-1942).

Nederlandstalige première deel #1: augustus 2013, Antwerpen (BE)
Engelstalige première deel #1: voorjaar 2015, Antwerpen (BE)

Het is een assemblage van: 'Vallende vrouwen', 'Optisch bedrog', 'Hoe een man uiteen viel', 'Autobiografisch materiaal', 'Een man verliet een keer zijn huis'.

Mise-en-scène
De luisterspelen zijn in het Nederlands en het Engels te horen als vaste installatie Stelling-Stelling bij de mobiele werkplek van Comp.Marius in het Middelheimmuseum, Antwerpen (BE). 

De eerste ‘stelling’ uit de titel staat voor het inhoudelijke statement dat gemaakt wordt in het luisterspel. In ‘Een man verliet een keer zijn huis’, naar teksten van Daniil Charms, is dat: 'alles wat extreem is, komt zeer moeilijk tot stand. Het is veel gemakkelijker om dingen van middelmaat te maken'. 

De tweede ‘stelling’ staat voor de installatie waarin deze luisterspelen in de publieke ruimte gepresenteerd worden.  Er is geen ‘live’ onthaal van de luisteraars, al kan dit op bijzondere dagen als verrassing wel gebeuren.

Charms bekijkt de wereld vanuit een ander perspectief. Atypisch en tegendraads. Met een muzikaal luisterspel in je helm maak je een auditieve trip naar eenzame hoogten in het universum van Charms.   

Credits
Teksten: Daniil Charms
Concept, scenario en eindredactie: Waas Gramser
Vertaling: Waas Gramser, Kris Van Trier
Opname, montage, mixage: Koen Roggen
Muziek: Eva Eriksson, Pepi, Koen Roggen
Stemmen: Kris Van Trier, Kurt Van Eeghem
Productie: Comp.Marius

pers

(nog) geen pers

speeldata

beeld

terug naar voorstellingen