Zomerbibliotheek

Bib, lezingen en workshops

Jaarlijkse bibliotheek in openlucht: leesboeken, luisterkasten, dagelijkse voorleessessies, creative workshops en literaire avonden onder leiding van Comp.Marius. Sids 2010 een vaste waarde op de Zomer van Antwerpen, twee zomermaanden lang! In de zomer van 2020 kent de Zomerbibliotheek en speciale corona-editie in de leestuin van de Permekebibliotheek.

Architectuur en concept
Enerzijds geinspireerd door de bestaande houten, halfronde tribune waarmee in openlucht wordt gespeeld, en anderzijds vanuit en grote liefde voor boeken en haar lezers, bouwt Comp. Marius in 2010 een bibliotheek in openlucht. De bibliotheek is opgevat als ‘leeskabinet’ waarbij de boeken enkel ter plaatse te lezen zijn op een comfortable tribune, (met ruggensteunen en tafelbladen), die plaats biedt aan een 60-tal lezers en die soms verandert in een klein openluchttheater.

Boekencollectie (vernieuwd in 2013)
In tegenstelling tot een openbare bibliotheek, huisvest de zomerbibliotheek van Comp. Marius en persoonlijke collectie en catalogiseert deze volgens een al even eigenzinnig system.

Vanaf 2013 is de collectie er één over de kindertijd: voor de allerkleinsten die hem volop beleven en voor de volwassenen die ernaar op zoek zijn, à la recherche du temps perdu. Tweeduizend prenten- en leesboeken staan alfabetisch geordend volgens de naam van het hoodpersonage it het boek. Luisterkasten bieden een selecte keuze heerlijke hoorspelen.

In periode #1 (2010-2012) was het vertrekpunt de boekencollectie van imaginaire Walter Verbeeck, de eerste bezoeker van Zomer van Antwerpen en ok een fervent boekenverzamelaar die op een dag besloot de wide wereld in te trekken. Meer dan 5000 boeken en verhalen over kunst, wetenschap en avontuur werden gecatalogiseerd volgens de tijd die je nodig had het werk te lezen: van dik naar dun.

In 2020 werd de collectie uitgebreid dankzij giften van Vrijdag, Pelckmans, het Geluidshuis, deBuren en Biobliotheek Permeke.

Video