zomerbibliotheek

Bouw: 2010

Ontwerp: Koen Schetske ism Waas Gramser en Kris Van Trier
Aanpassingen 2013: Koen Schetske ism Waas Gramser en Kris Van Trier
Uitvoering hout: Koen Schetske, Tidiane N'Dongo, Max Van Essche
Uitvoering ijzer: Moker
Constructie: Comp.Marius

Enerzijds geïnspireerd door een bestaande houten, halfronde tribune waarmee Comp.Marius reeds tien jaar in openlucht speelt, en anderzijds vanuit een grote liefde voor boeken en haar lezers, bouwde Comp.Marius een bibliotheek in openlucht.

Tweeduizend boeken staan gerangschikt in een rij aaneensluitende kasten van 16 meter die zich in de rug bevindt van een gekromde leestribune. Tussen de leestribune en de boeken is een houten gang met zitplaatsen. Een oude gravure van de bibliotheek in de onderzeeër van Jules Verne inspireerde tot deze keuze.

Deze bibliotheek huisvest -in tegenstelling tot een openbare bibliotheek- een persoonlijke collectie en catalogiseert deze volgens een al even eigenzinnig systeem. De bibliotheek is opgevat als 'leeskabinet' waarbij de boeken enkel ter plekke te raadplegen en te lezen zijn op een comfortabele, gekromde tribune die voorzien is van ruggensteunen en tafelbladen en plaats biedt aan een 60-tal lezers.

In de constructie is rekening gehouden met de uitbreiding van het bezoekersaantal tot 110 personen, want 'als het donker is vliegt de uil van Minerva uit', en vinden er bibliofiele voorstellingen, lezingen en literaire toespraken plaats. Ook rokers, kinderen, blinden, anderstaligen en vogels zijn welkom in de bibliotheek.